V září 2017 plánujeme společnou cestu do Indonésie
na Sulawesi.

Přidejte se k nám a poznejte krásu přírody!

2017

 

září

Přidejte se k nám na cestu na Sulawesi

Nártoun celebéský

Nártoun celebeský (Tarsius tarsier nebo Tarsius spectrum) je druh nártounů z podřádu vyšších primátů. Vyskytuje se převážně na území Indonésie (zejména na ostrovech Sulawesi, Buton, Muna a Kabaena) v nadmořské výšce od 1 100 až 1 500 m n. m.
Dospělí samci váží 118-130 gramů, zatímco samice váží 102-114 gramů. Průměrná výška jedince se pohybuje od 9 do 14 centimetrů, ocas je dlouhý 20 až 26 cm. Živí se převážně hmyzem, příležitostně i drobnými obratlovci (hlodavci a plazy). Průměrná délka života je 10 let, ale v zajetí se mohou dožít až 17 let. Některé zdroje uvádí, že se jedná o savce s největším okem v poměru k jeho velikosti.

Nártoun celebeský je aktivní zejména v noci. Žije v malých skupinách po dvou až šesti jedincích.

zobrazit více videí

 

save life!